Lesmateriaal

indianenmaskers.jpgmaankinderen.jpgmaankinderen halve maan.jpgdoorkijkje.jpgindianenmaskers.jpgmaankinderen.jpgmaankinderen halve maan.jpgdoorkijkje.jpg

 

U kunt hiernaast in het menu klikken op het product dat uw interesse heeft of het hele aanbod bekijken door naar beneden te scrollen.

 

De code achter het product geeft aan voor welke bouw het geschikt is:

Ob Onderbouw 1/2

Mb Middenbouw 3/4/5

Bb Bovenbouw 6/7/8

A Alle klassen 1 t/m 8

 

Terug naar algemeen menu

 

 

 

Menu Kunst en cultuur lesmateriaal

 

Kunst op de kaart  MbBb

CreaReeks  A

De tafels van vermenigvuldiging al zingend leren MbBb Muziekkoning                                                                    

Vroeger en zo, Canonliedjes   Bb

Muzikaal spelenboek  Bb

Hupla; bewegen in de klas  A

Dansspetters 1 en 2  A

Drama aangenaam  A

20 Seconden Sketches  MbBb

Online game MonsterMedia  Bb

 

 

Kunst op de kaart

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Alle kunstvormen

Titel: Kunst op de kaart

Groep 6 t/m 8

 

Kunst op de Kaart is een kaartspel waarbij leerlingen kennis maken met verschillende kunstvormen. Zij ontdekken dat je op verschillende manieren kunst kunt bekijken, beleven en ondergaan.  Het is ontwikkeld door Kunstbalie.

Het spel omvat de zes kunstdisciplines: beeldende kunst, dans, fotografie, literatuur, muziek en toneel. Aan de hand van een soort kwartetspel komen de themaís compositie, personage, contrast, ritme, ruimte en stijl aan bod.
Bij het spel hoort een dvd met fragmenten waarin kunstenaars vertellen over belangrijke themaís in de kunst. De kunstenaars geven ook opdrachten die in groepjes moeten worden uitgevoerd. De filmpjes en opdrachten zijn op de bijbehorende website te bekijken. Ook zijn er extra verdiepingsopdrachten, ervaringen, links en tips te vinden.

Het spel sluit aan bij nieuwe opvattingen over leren en gaat uit van meervoudige intelligenties en verschillende leerstijlen van kinderen.

Voor leerkrachten die Kunst op de Kaart willen gebruiken wordt een studiedag georganiseerd, waarin de verschillende toepassingen van het spel geÔntroduceerd worden.
 

 

  Creareeks

 

 

 

 

 

 

Discipline: Alle kunstvormen

Titel: CreaReeks

Groep 1 t/m 8

 

De ďCreaReeksĒ is een serie praktijkboeken op het gebied van muziek, dans, drama, beweging, poppenspel en toneelspelen

De CreaReeks is een serie praktijkboeken voor bewegingsexpressie en kunstzinnige vorming met onderwerpen op het gebied van muziek, dans, drama, beweging, koken, poppenspel en toneelspelen. De activiteiten zijn bedoeld alle groepen

Ieder deel heeft een eigen thema. Zo worden de seizoenen behandeld en verschillende feestdagen zoals Kerstmis, Pasen, Sinterklaas en Halloween.

 

De tafels van vermenigvuldiging al zingend leren

 

 

 

 

 

 

Discipline: Muziek

Titel: De tafels van vermenigvuldiging al zingend leren

Groep 4 t/m 8

 

De tafels van vermenigvuldiging vormen een onmisbare basis om goed te kunnen rekenen. Dankzij dit boek hebben de leerlingen de tafels zů onder de knie. Het staat boordevol oefeningen waardoor uw kind op een speelse manier leert vermenigvuldigen en delen.

En wat dit boek echt speciaal maakt, is de audio-cd die erbij hoort. Elke tafel wordt gezongen en de leerlingen zullen het heel leuk vinden om zingend mee te oefenen!

Speel en leer met audio-cd!

 

 

Muziekkoning

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Muziek

Titel: Muziekkoning

Groep 1 t/m 8

 

Deze bijzondere uitgave is ontwikkeld voor Šlle leerkrachten en muziekdocenten en is geschikt voor wekelijks of dagelijks gebruik in de les.

Met De Muziekkoning kunnen leerkrachten in de les sociaal emotionele en maatschappelijke thema's op inspirerende wijze introduceren. De liedjes van Peter Koning behandelen actuele thema's als heimwee, pesten, eten, etc. De spelideeŽn en verwerkingsopdrachten bedacht door Paul Rooyackers (docent dans/drama en auteur van diverse onderwijspraktijkboeken) en Peter Koning bevatten elementen uit muziek, dans en drama en bieden kinderen gelegenheid om letterlijk even met een gedachte te spelen. Een vakoverstijgende aanpak die de kerndoelen dans, drama en muziek serieus neemt en elke leerkracht helpt bij het realiseren er van op een simpele, zeer motiverende en moderne wijze. Aan alles is gedacht: alle teksten, muziekbalken, bijna 80 lesideeŽn, drie cd's voor drie niveau's, liedspelen, instrumentaal, 'met echte muziek waaruit plezier en passie straalt'

Drie cd's en een IdeeŽnmap met 75 spelideeŽn en verwerkingsopdrachten bij de liedjes horen bij deze uitgave.

 

Vroeger en zo, Canonliedjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Muziek

Titel: Vroeger en zo, Canonliedjes

Groep 6 t/m 8

 

De onderwerpen van de canonvensters nemen een steeds belangrijker plaats in binnen het geschiedenisonderwijs. SchoolTV werkte in samenwerking met Majel Lustenhouwer (bekend van Kinderen voor kinderen) het idee uit om deze geschiedenis onderwerpen op muziek te zetten. In de vorm van een liedje kunnen moeilijke onderwerpen als 'Srebrenica' of 'Anne Frank' op het niveau van de leerlingen behandeld worden. Door de compactheid van de liedtekst en de mogelijkheid om mee te zingen wordt het voor de leerlingen veel makkelijker om een hoeveelheid informatie te onthouden en te reproduceren. De canonvensters op muziek zijn daarom een unieke manier van geschiedenisonderwijs.

Deze cd bevat 10 liedjes. Van elke liedje is er een ingezongen en een instrumentale (karaoke) versie. In het boekje bij de cd vind u de liedteksten en een aantal suggesties om de liedjes in uw geschiedenislessen in te zetten

 

Muzikaal spelenboek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Discipline: Muziek

Titel: Muzikaal spelenboek

Groep 1 t/m 8

 

Het boek bestaat uit een informatief en een praktisch gedeelte. Het informatief gedeelte behandelt o.a. het waarom van deze spelletjes: welke doelstellingen hanteren we, wat zijn onze uitgangspunten en wat kunnen we ermee bereiken? Ook worden de nodige didactische tips gegeven in verband met de toepassing ervan in de praktijk (o.a. over de taak van de spelleider, de keuze van het spel, benodigde materialen, enz.). Het praktisch gedeelte bevat een verzameling van 1001 uitgewerkte muziek- en geluidsspelletjes, onderverdeeld in 9 verschillende categorieŽn.

 

 Hupla; bewegen in de klas

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Dans en bewegen

Titel: Hupla; bewegen in de klas

Groep 1 t/m 8

 

Bewegen in de klas is een actieve en aangename noodzaak. Leerlingen hebben regelmatig beweging nodig. Sterker nog: ze kijken ernaar uit en zullen genieten van die extra zuurstof! De concentratie wordt nadien weer optimaal aangescherpt en het leerrendement wordt verhoogd. Hupla biedt bewegingstussendoortjes die op elk moment van de dag kunnen worden uitgevoerd in de klas. Hupla is geschikt voor de kinderen uit groep 1 t/m groep 8. Er zitten heel veel variaties in de bewegingstips en tussendoortjes. Het kan ook gebruikt worden in het Praktijkonderwijs en LWOO.

Elk-deel bestaat uit een klapblok om op te hangen in de klas. Per klapblok 50 leuke tussendoortjes vol met bewegingstips voor tussendoor, op regenachtige dagen of gewoon om de dag mee te beginnen of te eindigen. De serie is net uitgebreid met twee delen: Hupla Kleuters en Hupla Extra (met tussendoortjes voor groep 3-8).

 

 

Dansspetters 1 en 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Dans

Titel: Dansspetters 1 en 2

Groep 1 t/m 8

 

Dansspetters is inmiddels een begrip in de danswereld en op scholen. Het is een visie op bewegen en op het werken met kinderen. Het is een dansprogramma dat zowel structuur biedt als ruimte geeft voor onderzoeken en exploratie door de kinderen.

Uit verschillende thema's wordt een selectie gemaakt die geschikt is voor uw groep in onder-, middenĖ of bovenbouw. Er zal door de inbreng van uw groep een eigen kleur gegeven worden aan het geheel. Maria Speth is docent folkloredans en dansexpressie, met als specialisatie kinderdans. Zij is werkzaam bij de Fontys Dansacademie in Tilburg en de Hogeschool Zuyd in Maastricht.

 


 

 

 Drama aangenaam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Drama

Titel: Drama aangenaam

Groep 1 t/m 8

 

Drama aangenaam biedt een praktijkgerichte aanpak om drama een plaats te geven op school. Deze methode is ontstaan uit de praktijk van een dramaconsulent, werkzaam bij Kunst Centraal, het steunpunt kunsteducatie voor de provincie Utrecht. De lessen zijn uitgevoerd op verschillende scholen. De uitgave bestaat uit maar liefst 112 volledige lessen die samenhang en een logische opbouw vertonen. De lessen sluiten aan bij de verbeeldingswereld van de leerlingen. Zoals een goede dramales betaamt, zijn de leerlingen tijdens de lessen het grootste deel zelf actief bezig met het vak drama. De methode is er ook op gericht om leerkrachten inzicht te geven in het vak drama en materiaal te bieden voor goede dramalessen.

Bij de map zit ook een cd-rom met de inleiding, toelichtingen per module, bijlagen en bronnen! Omdat drama een discipline is met veel vrijheid is het juist nodig om met de leerlingen goede afspraken te maken. Een basisregel is dat de leerlingen in eerste instantie leren om de aandacht bij zichzelf te houden. Kunnen zij dit goed, dan is een volgende stap mogelijk, namelijk samenspel. Ook is het belangrijk dat je de ander niet stoort in zijn spel en het is van belang om respect te hebben voor elkaars spel.

 

20 Seconden Sketches

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Drama

Titel: 20 Seconden Sketches

Groep 5 t/m 8

 

Iedere leerkracht herkent het wel: u wilt eens iets speciaals doen met de kinderen, maar wat? Dit boekje met 20 grappige hele korte sketches biedt uitkomst: hier kunnen kinderen al op jonge leeftijd vast en zeker hun creativiteit en gevoel voor drama in kwijt. Het is bovendien niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Het uitbeelden van deze sketches bevordert de sociale vaardigheden van de kinderen. Ze leren zich te uiten, samen te werken, een rol te spelen, na te denken over de opvoering, emoties te tonen, zich te verbeteren door oefening, zelfbewust op te treden, te improviseren, etc. Een korte sketch is ook geschikt als terugkerend tussendoortje: een welkome afwisseling. Het boek is te gebruiken in de les, tijdens een weeksluiting of op een schoolavond. Een goede sketch geeft de spelers de ruimte om zich in te leveren. In dit kopieerboek vind u 20 'Twintig Seconden Sketches', 2 blanco sketches, waarmee kinderen een eigen sketch kunnen maken en 2 blanco sketches, waarvan de titel al is gegeven. Per sketch worden naast de titel, rolspelers en de rolteksten ook suggesties voor het decor gegeven. Een nuttig boek waar u zo mee aan de slag kunt.

 

 Online game MonsterMedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Discipline: Multi-media

Titel: Online game MonsterMedia

Groep 7 en 8

 

MonsterMedia is een media-educatief project in de vorm van een game voor groep 7 en 8.

Tijdens de game leren kinderen de geschiedenis van de media, media-uitingen te evalueren en reflecteren ze op hun eigen mediagebruik. MonsterMedia sluit aan op de kerndoelen en kan in het reguliere lesaanbod geÔntegreerd worden.
Het project bestaat uit een leertraject van negen thematische lessen, waarvan zeven online. De docent geeft elke les een korte introductie. Vervolgens gaan de leerlingen in tweetallen klassikaal aan het werk met de game. De game heeft zeven levels. De docent bepaalt of de leerling door kan naar het volgende level.

Het project wordt als small, medium en large leertraject aangeboden. Zo kan de docent zelf bepalen hoeveel tijd hij inzet. In small (half uur per les) doen leerlingen een deel van de online opdrachten, in medium (een uur) doen leerlingen alle opdrachten en in large (anderhalf uur) krijgen leerlingen extra (praktische) opdrachten.

Leerlingen adopteren een monstertje, dat ze via internet opvoeden. De mediamonsters gaan op ontdekkingstocht door de mediageschiedenis en groeien door het beantwoorden van vragen en het uitvoeren van opdrachten. Tijdens het spelen van de game krijgen de leerlingen hulp van een ťťnogig hulpje, het encycloopje genaamd.

Leerlingen maken een campagnekrant, waarin automatisch de werkstukken worden verzameld. De score van de monstertjes wordt online bijgehouden. Ook voeren leerlingen offline campagne voor hun monster, bijvoorbeeld met een slogan.

Deelname aan MonsterMedia is gratis. Na inschrijving krijgt de docent de inlogcodes en de leshandleiding. Op de website van MonsterMedia kunnen leerlingen al een paar opdrachten oefenen.

 

  Home/menu/leerlijnen/deskundigheidsbevordering/procedures/aanbodberkelland/aanbodwinterswijk/inschrijven/contact